A hiteles ember hitelt értékesít? - Radványi Nagy Emese stíluskommunikátor
Külső megjelenés

A hiteles ember hitelt értékesít?

Mitől lesz valaki hiteles, míg más pedig nem?

Olyan világban élünk, ahol a megjelenés meghatározó részét képezi életünknek. Nincs olyan nap, óra, perc, amikor ne érne bennünket egy impulzus, egy vizuális inger a környezetünkből. Hatalmas plakátoktól egészen a mobiltelefonok kijelzőjéig, mind azt sugallják, hogy a megjelenés, amit magunkról közölni szeretnénk, mennyire fontos.

 

Nem véletlen mondjuk, hogy a megjelenésünk a személyiségünk névjegye!

 

Korábban tolmácsként és managerként rengeteg tárgyaláson, megbeszélésen vettem rész és sokszor megfigyelhettem, ha a megjelenés, a kommunikáció és a tudás nincs összhangban, az rögtön felszínre kerül. Nem elég ugyanis egy szép ruhát, egy drága öltönyt felhúzni, ha abban nem tud az illető sem megjelenni, sem kommunikálni, gyakran még viselkedni sem. Ennek az ellenkezőjére is láttam bőven példát. Lehet valaki nagyon tanult, értelmes és művelt, a szakma kiválósága, ha nem ismeri az üzleti öltözködés szabályait, az első benyomás elvén később már nagyon nehéz helyére tenni az összképet. Egyszerűen nem fogják komolyan venni azt, aki nem jártas az alapvető üzleti öltözködésszabályrendszerében és inkább olyan kapja meg az állást, aki bár kevésbé prominens az adott területen, de van kiállása és az összhatás tekintetében „eladhatóbb”.

Ismerjük a mondást, „Nem a ruha teszi az embert!”, viszont van egy másik közhely is, miszerint első benyomás, csak egyszer adódik.

Valahol a kettő között az igazság! A történelemben számos példa bizonyítja, hogy jó megjelenéssel, kellemes modorral, csatákat lehet nyerni.

Az öltözködésünkkel kifejezhetjük azt is, hogy mit akarunk elhitetni magunkról.

Saját tapasztalatból is tudhatjuk, hogy más és más ruhában másképp viselkedünk, más szavakat mondunk. Egy ügyfélszolgálaton, bankban, biztosítónál az egyenruhában, vagy legalábbis az ott előírt formákat betartó munkatárs összeszedett, szakmailag megbízható, hiszen a céget képviseli. Lazább viseletben kevésbé lenne formális. Így kelti a tanult, kompetens és hiteles ember képét.

Ezt bizonyította Albert Mehrabian professzor egy kutatásában, ahol bebizonyította a 30 másodperces hatást. 1971-ben megjelent könyvében arról számol be, hogy kísérletei bizonyítják, az első találkozás első 30 másodpercében, a másik személy viselkedésére és megjelenésre 55%-ban, hangjára 38%-ban, ám az elhangzottakra csak 7%-ban emlékszünk később. Ez azt a tényt erősíti, hogy az első benyomás 93 %-nak semmi köze ahhoz, hogy mit mondunk.

 

A külső azonban nem minden!

 

A kutatások azt is bizonyítják, hogy 3 tényező igen fontos szerepet játszik az új találkozások, interjúk során. Ezek pedig:

  • Személyes megjelenés (hajviselet, viselkedés és öltözködés)
  • Kommunikációs képességek (szóban és írásban)
  • Végzettség

Ezek a hitelesség feltételei!

Egyik sem elhanyagolható tényező és nem csak az üzleti életben.

Stíluskommunikátorként az első két megerősítésében tudok segíteni. info@radvanyinagyemese.com

A STÍLUS FORMÁLHATÓ!
A megfelelő megjelenés befolyásolhatja az egész napunkat, ezzel az egész életünket!

 

ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉS

 

info@radvanyinagyemese.com

 

Programok   Kapcsolat  Stíluskommunikátor   Impresszum   Adatkezelési tájékoztató